Objednajte sa Opýtajte sa

Keď po novom zraku túži lekár

13.09.2019
Keď po novom zraku túži lekár

Vraj doktorovi stačí jeden pohľad na to, aby odhalil, čo je príčinou pacientovej návštevy. Zdravý a kvalitný zrak je pre ich prácu preto nenahraditeľný. No očné diagnózy a ochorenia si nevyberajú. Postihujú všetkých rovnako. Reumatologička Kristína Brázdilová zápasila s vysokými mínusovými dioptriami od detstva. „To konkrétne číslo bolo -13. Okrem toho mi pohľad na svet znepríjemňoval aj astigmatizmus. Najprv som ako každý siahla po okuliaroch, no ich nosenie nebolo pre mňa praktické. Zvolila som preto kontaktné šošovky. Život s nimi bol síce jednoduchší, no moje oči značne trpeli. Bežne sa stávalo, že som ich mala v očiach od skorého rána do neskorého večera,“ hovorí lekárka.

Nehovoriac o obľúbenom plávaní. Skočiť do vody so šošovkami v očiach nie je ani bezpečné, ani zdravé. Veľmi dobre to vedela aj doktorka Kristína. „Roky som rozmýšľala nad laserovou operáciou dioptrií. Poznám prácu svojich kolegov – očných lekárov, takže jediný strach, ktorý som mala, bol ten, ktorý pramenil asi z nezodpovedného nosenia šošoviek. Keď mi MUDr. Miriam Záhorcová povedala, že mi môže pomôcť, bol to neopísateľný pocit. Laser v mojom prípade však pre vysoké dioptrie nebol vhodný,“ spomína si.

MUDr. Miriam Záhorcová

Jediným riešením, ako sa natrvalo zbaviť kontaktných šošoviek a okuliarov, boli pre Kristínu fakické šošovky ICL. Vnútroočná šošovka ICL* dokáže odstrániť akýkoľvek počet dioptrií, aj do mínus 23. Tiež je riešením pre pacientov, ktorí majú príliš tenkú rohovku a nie sú vhodní na laserový zákrok. Počas zákroku sa pôvodná šošovka nenahrádza, ostáva na svojom mieste. Fakická šošovka sa implantuje pred ňu,“ opisuje zákrok primár MUDr. Radovan Piovarči, ktorý Kristínu operoval. „Zmenu som videla hneď, bezprostredne po zákroku. Bol to pre mňa zázračný moment a dovolím si povedať, že aj farby vidím teraz krajšie,“ dodáva spokojne.

implantácia fakickej šošovky ICL primár MUDr. Radovan Piovarči

Jeden zákrok na viacero problémov

Opačný dioptrický problém mal praktický lekár Mikuláš. V jeho prípade mu život komplikovala ďalekozrakosť. „Okuliare som nosil od detstva. Až do chvíle, kým som v očnej klinike NeoVízia nepodstúpil operáciu. Môj zrak sa pred ňou zhoršoval z roka na rok a aj kvôli mojej profesii som si nevedel predstaviť, čo bude o desať rokov. Preto som sa rozhodol pre zákrok priamo na mieru,“ spomína doktor. V tomto prípade sa plusové dioptrie pacientovi odstránili metódou PRELEX. Pri nej je pôvodná šošovka nahradená novou, umelou. „Výhodou tohto zákroku je, že umožní odstrániť akýkoľvek počet dioptrií do blízka aj do diaľky. Trendom sú trifokálne šošovky. Tie poskytujú špeciálne pohodlie pacientom, ktorí pracujú dlhé hodiny na počítači a potrebujú perfektné videnie nielen na čítanie a do diaľky, ale aj na strednú vzdialenosť,“ priblížil MUDr. Piovarči. Dnes svoje rozhodnutie praktický lekár vníma ako najlepšiu investíciu vo svojom živote.

vnútroočná operácia PRELEX

Sivý zákal čas nemá

Súčasná doba spôsobuje, že doktora vyhľadáme o päť minút dvanásť. Veď to nejako prejde, hovorievame si. To bol paradoxne aj prípad obľúbenej pôrodníčky a gynekologičky, MUDr. Dáši Kozolkovej. „V septembri 2018 som počas práce v ambulancii zacítila obrovskú bolesť v oku, pri ktorej som na chvíľu stratila zrak. Z vyšetrenia v očnej ambulancii vyplynulo, že som pravdepodobne mala očnú príhodu – trombózu cievy. Najprv to riešili iba liekmi a infúziami, ale bez efektu. Nejako mi to nedalo, tak som išla do NeoVízie. Pri vyšetrení mi vylúčili upchatie cievy na sietnici, ale zistili, že na obidvoch očiach mám sivý zákal. Na ľavé oko som videla len na 45%. MUDr. Radovan Piovarči mi vzhľadom na moju aktívnu prácu a povolanie odporučil podstúpiť operáciu čo najskôr,“ spomína si lekárka. A tak sa aj ona stala pacientkou pacientkou NeoVízie „Hneď na druhý deň, ako mi ráno odlepili operované oko, som už za hodinu vykonala cisársky rez,“ dodáva obľúbená pôrodníčka a gynekologička.

operácia sivého zákalu primár MUDr. Radovan Piovarči

V prípade lekárky na novorodeneckom oddelení, MUDr. Natálie Kasanovej, si s krátkozrakosťou poradila laserová operácia NeoLASIK HD, ktorej po operácii začal ako sama hovorí "nový život". Prečítajte si viac

Aj primár NeoVízie, MUDr. Radovan Piovarči, vie aké to je mať "nové oči" z NeoVízie. :-) 

laserová operácia NeoLASIK HD

Vyberajte si dôsledne
Zrak je naším najdôležitejším zmyslom. Preto by sme ho mali zveriť do rúk skutočným profesionálom, odborníkom. Referencie sú veľmi dôležité, no sú tu aj ďalšie faktory, na ktoré by ste mali pri výbere prihliadať. Napríklad vyšetrenie, či typy operačných metód, ktorými klinika disponuje. Iba chirurgovia, ktorí majú k dispozícii súčasné operačné metódy (laserové, vnútroočné), dokážu pacientovi ušiť zákrok presne na mieru. Žiadna technika nie je univerzálne vhodná pre všetkých. Zvážiť by ste mali aj návštevu kliniky ponúkajúcej svoje služby na zľavových portáloch a tiež tú, ktorá sa špecializuje len na jednu z metód.

*Ide o zdravotnícky prostriedok. Pre úplné informácie ohl'adom indikácií, kontraindikácií a varovanie si prečítajte návod na použitie a d'alšie dôležité informácie uvedené na stránke edfu.staar.com.