Objednajte sa Opýtajte sa

Svetový deň zraku 2022

13.10.2022
Svetový deň zraku 2022

Každý človek  má alebo bude mať osobnú skúsenosť s niektorým z očných ochorení či chýb. To je fakt, na ktorý upozorňuje aj Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty (IAPB). Pravosti tohto tvrdenia nahráva bežný ľudský život. Dnes tu máme akúsi pandémiu krátkozrakosti, po. 40. roku života potrebujeme okuliare na viacero vzdialeností, po 60-ke nastupuje sivý zákal. 

Je čas konať a milovať svoje oči.

world sight day

Pri príležitosti Svetového dňa zraku, ktorý tento rok pripadol na 13. októbera 2022, by sme sa mali zaujímať nielen o kvalitu tohto zmyslu, ale najmä o prevenciu vážnejších očných ochorení. Vplyvom pandémie koronavírusu totiž mnohí z nás podcenili zhoršujúci sa stav a riešenie odkladali na neskôr.  

V týchto dňoch je preto dôležité zaujímať sa o kvalitu svojho zraku a porozmýšľať nad návštevou očného lekára. Preventívna prehliadka nebolí a môže vám doslova zachrániť najdôležitejší zmysel. Existujú totiž očné ochorenia, nástup ktorých si nemusíte vôbec všimnúť. „V krajných prípadoch sa tieto ochorenia môžu skončiť slepotou. Ich zákernosť spočíva v bezpríznakovosti. Oči nebolia, videnie sa nezhoršuje. A práve v tomto štádiu je dôležité začať s liečbou. Zradné sú ochorenia týkajúce sa diabetických zmien na očnom pozadí, nastupujúceho sivého zákalu, zeleného zákalu (glaukómu) a ďalších. Očný lekár dokáže počas vyšetrenia tieto ochorenia podchytiť už v ranom štádiu, čo je pre výsledok liečby rozhodujúce,“ približuje význam prevencie primár MUDr. Radovan Piovarči. 

Lepší zrak, lepší život 

Pri príležitosti Svetového dňa zraku vyzývajú oční lekári spolu s IAPB ľudí na celom svete k akcii. Náš zrak kvôli tomu potrebuje pozornosť, a preto je skutočne dôležité konať. Rovnako ako minulý rok, aj tento, môžu navyše jednotlivci aj skupiny na sociálne siete nahrávať pod hashtagom #LoveYourEyes užitočné očné cvičenia a testy. Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty (IAPB) ponúka na svojej oficiálnej stránke hneď niekoľko z nich. Videá a testy majú inovatívnou formou pomôcť poodhaliť možnú chybu. Je dobré, že sme sa naučili sociálne siete využívať aj na niečo prospešné. A ešte lepšie je, ak vďaka nim pomôžeme tým, ktorí si nástup niektorej z očnej chyby doposiaľ nevšimli. Sami sa tak môžeme presvedčiť o tom, že je to možné i bez známej Snellenovej tabuľky. Áno, to je tá so zmenšujúcimi sa písmenkami v každom riadku. No aj ona je v bežnej praxi stále dôležitou. Aj vďaka nej sa očnému lekárovi podarí podchytiť napríklad krátkozrakosť.

Refrakčné chyby sú pritom podľa primára Piovarčiho jednou z najčastejších príčin, prečo sa ľudia na oftalmológov obracajú. „Krátkozrakosť a astigmatizmus dokážeme dnes bezpečne, bezbolestne, rýchlo a pohodlne odstrániť laserovou operáciou NeoLASIK HD alebo NeoSMILE Pro, za pomoci najnovšieho a najrýchlejšieho femtosekundového lasera na svete VISUMAX 800. Ak by z medicínskych dôvodov nebola pre pacienta laserová operácia vhodná, vieme mu ponúknuť plnohodnotné alternatívne riešenie bez zásahu do rohovky, s implantáciou fakickej šošovky ICL. U pacienta s ďalekozrakosťou alebo v presbyopickom veku, keď človek už nedokáže dobre prečítať text v novinách, telefóne či na počítači, začína striedať okuliare do diaľky a na čítanie, je ideálnym riešením metóda PRELEX (výmena vnútroočnej šošovky za multifokálnu). Medzi častejšie očné problémy patrí tiež sivý zákal, ktorého odstránenie je rovnako bezbolestné a rýchle. Ide o vôbec najčastejší chirurgický zákrok na ľudskom tele,“ dodáva na záver MUDr. Radovan Piovarči, primár Očnej kliniky NeoVízia. 

Či už tento rok budete hľadať užitočné rady a tipy na sociálnych sieťach, prípadne prispejete svojím vlastným overeným a dôveryhodným obsahom, nezabúdajte, že patríte k tým šťastnejším na tejto planéte. Viac než miliarda ľudí totiž vôbec nemá prístup k očným lekárom a špecializovanej zdravotníckej starostlivosti. U nás je situácia oveľa priaznivejšia, a tak môžete špičkovú očnú starostlivosť dopriať svojmu zraku pravidelne, bez obáv a milovať tak svoje oči každý jeden deň v roku. Stačí sa objednať.