Objednajte sa Opýtajte sa

Šport bez okuliarov?

04.07.2019
Šport bez okuliarov?

Sústrediť sa na svoj výkon je dôležité pri každej aktivite na čerstvom vzduchu. Nezáleží na tom, či ste priaznivcom plávania, korčuľovania, behu, cyklistiky, turistiky. Ani na tom, či športujete rekreačne alebo profesionálne. Sústredeniu a radosti z pohybu by nemalo brániť nič. Ani nepraktické okuliare.

Tridsaťosemročný Juraj je aktívnym športovcom. Jeho vášňou je najmä beh s prekážkami v prírode. Absolvoval niekoľko vytrvalostných pretekov, pri ktorých musel niekedy siahnuť až na dno svojich síl. „Zakaždým ide o prekonanie samého seba. No v mojom prípade som musel bojovať nielen s nedostatkom síl, ale aj so zhoršujúcim sa zrakom. Dioptrické okuliare do diaľky som nosil od detstva, no neskôr som si uvedomil, že potrebujem už aj okuliare do blízka. Venovať sa aktívne športu a striedať pritom okuliare, bolo pre mňa nepraktické, ba priam až nepredstaviteľné. Na štart som sa preto vždy postavil bez nich. Čo malo značný vplyv aj na môj výkon. Navyše, propozície súťaží sa mi takto čítali veľmi ťažko,“ spomína si Juraj.

Život s dioptrickými okuliarmi vie byť obmedzujúci. Ak sa na nose s nimi aj rozhodne človek športovať, s pribúdajúcimi kvapkami potu sa môžu kĺzať, zahmlievať, v najhoršom prípade padnú a človek si na ne nechtiac skočí. Niektorí aktívni a rekreační športovci preto siahajú po kontaktných šošovkách. Tie však pomôžu len na chvíľu. Aj to len pri niektorých aktivitách. Úspešná slovenská vodná slalomárka Soňa Stanovská práve s nimi neraz na vode zápasila. „Stávalo sa, že ma šošovka v oku začala rezať, oko mi slzilo, prípadne sa mi počas jazdy z neho vyplavila, čo malo vplyv na môj výkon,“ prezradila veľká nádej slovenskej kanoistiky, ktorá však už tento problém nemá.

Soňá Stanovská vodnáslalomárka

Absolvovala totiž laserovú operáciu očí femtosekundovým laserom na odstránenie mínusových dioptrií - do diaľky. Laserová operácia očí je rýchlou, bezpečnou a bezbolestnou cestou k novému zraku a radosti zo života. Pred ňou je však veľmi dôležité absolvovať dôkladné predoperačné vyšetrenie. „Sú to práve dôsledné merania a vyšetrenia, ktoré spolu s individuálnym prístupom rozhodnú o ideálnej metóde. Vhodné je, ak ich očná klinika ponúka viacero, a to s ohľadom na konkrétne potreby klienta. Moderná chirurgia oka využíva tri základné operačné techniky. Delíme ich podľa typu a druhov lasera, ktorý počas operácie pracuje. Pri podpovrchových metódach typu SMILE sa používa iba femtosekundový laser, pri metóde typu femtoLASIK sa používa kombinácia femtosekundového a excimerového lasera. Pri povrchovej metóde LASEK odstraňuje dioptrie iba excimerový laser. Pacient by sa mal preto vždy zaujímať o to, aký laser sa v jeho prípade použije. To veľa napovie o následnom hojení a o rizikách, ktoré môžu byť so zákrokom spojené. A povedzme si úprimne, aj s bolesťou počas rekonvalescencie“ vysvetľuje MUDr. Radovan Piovarči, primár bratislavskej očnej kliniky NeoVízia.

Laser áno, ale nie vždy

Laserové zákroky sú vo všeobecnosti vhodné len na odstránenie mínusových dioptrií. V prípade plusových tak tomu nie je. Výnimkou sú mladší jedinci do 30 rokov s nižšou plusovou chybou, maximálne do +3 dioptrie. Musia však rátať s tým, že o pár rokov sa im celá chyba vráti. Nakoľko Juraj potreboval ako plusové, tak i mínusové dioptrie, musel podstúpiť iný zákrok. „Neustále obmedzovanie seba a svojich koníčkov ma už prestalo baviť. Jedného dňa, keď som okuliare stratil a musel som bez nich fungovať niekoľko dní, som si povedal dosť a rozhodol som sa vyhľadať MUDr. Adrianu Smorádkovú, z očnej kliniky NeoVízia,“ spomína si.

Tá mu odporučila bezbolestnú a bezpečnú metódu PRELEX. „Počas zákroku očný chirurg implantuje multifokálne alebo trifokálne vnútroočné šošovky. Pomocou nich je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií do blízka aj do diaľky. Tiež dokážu poskytnúť špeciálne pohodlie pacientom, ktorí pracujú dlhé hodiny na počítači,“ opísala metódu MUDr. Smorádková.

V praxi to znamená, že ľudia s dioptriami do diaľky, na čítanie či na počítač môžu fungovať natrvalo bez nepraktických okuliarov, ich striedania, hľadania a kupovania nových. „Ráno po zákroku bolo plné očakávaní. Nevedel som sa dočkať, keď si operované oko odlepím a pozriem sa na svet s novým, kvalitným zrakom. Svoje pocity neviem slovami opísať. Efekt sa dostavil okamžite, zákrok prebehol v poriadku. Dnes nemusím na ľudí žmúriť, aby som ich vedel zaostriť, texty nemusím čítať s použitím lupy a hlavne, obrovskú zmenu cítim v prírode pri behu. Vďaka vynikajúcemu zraku som istejší na prekážkach aj v rýchlosti pri behu,“ dodáva Juraj.

Juraj na Spartan Race