Objednajte sa Opýtajte sa

Primárové oči oslavujú 8 rokov

20.10.2018
Primárové oči oslavujú 8 rokov

Už roky  patrí medzi špičku oftalmológie nielen na Slovensku ale aj v  zahraničí. Na konte má množstvo prvenstiev a my sme pyšní, že stojí na čele nášho tímu. 

Na Slovensko priniesol ako prvý  slovenských očný lekár, chirurg bezbolestné operácie femtosekundovým laserom – NeoLASIK HD a NeoSMILE 3D. Práve metódu NeoLASIK HD v deň 20.10.2010 aj sám podstúpil.   

V  deň svojej laserovej operácie očí mal MUDr. Piovarči klasický pracovný operačný deň. Nový zrak doprial ďalším 13tim pacientom. Na operačné lôžko si ľahol ako posledný v programe a kolega MUDr. Josef Hycl mu bezbolestne za pár minút odstránil krátkozrakosť. Čo sa vtedy zmenilo?

Na výborné veci sa rýchlo zvyká :-). Odvtedy už ubehlo naozaj veľa času, no nikdy nezabudnem na to, že už večer v deň zákroku som videl perfektne.  Svoj zrak si užívam stále každý deň. Ešte výraznejšie si skvelý pocit slobody bez obmedzenia okuliarmi vychutnávam v lete pri plávaní, v zime počas lyžovačky, či pri rôznych aktivitách s deťmi. Dovtedy som si do lyžiarskych okuliarov musel dioptrické prichytávať špeciálnymi klipmi. Dnes na to už len s úsmevom spomínam. :-)

Okuliare ste nosili 25 rokov. Prečo ste na laserovú operáciu tak dlho čakali?

O laserovej operácii očí som premýšľal asi 10 rokov. Okuliare som striedal s kontaktnými šošovkami, no tie mi nerobili dobre. Od operácie ma však vždy odradil strach. Bál som sa bolesti a obavy mi tiež spôsobovali nie  vždy ideálne výsledky excimerových zákrokov. Keď sme na Slovensko priniesli bezbolestné operácie očí femtosekundovým laserom a začal som touto metódou odstraňovať pacientom okuliare, presvedčil som sa o vynikajúcich výsledkoch. Vtedy padlo moje rozhodnutie – vďaka mojim vlastným pacientom a ich spokojnosti už na druhý deň po zákroku.

Uľahčili vám nové oči aj prácu chirurga?

Výrazne. Bez okuliarov sa mi počas operácie oveľa pohodlnejšie pozerá do mikroskopov. Dovtedy sa mi okuliare zahmlievali, čo nebolo veľmi príjemné. A ako veľký benefit vnímam to, že viem pacientom opísať zákrok z  oboch pohľadov – chirurga, ale aj pacienta. Dokážem im presne opísať, čo budú počas zákroku cítiť a upokojiť ich, ak majú strach. No tiež presne viem, akú úžasnú eufóriu šťastia a  slobodu budú zažívať nielen na druhý deň po operácii, ale dlhodobo.

MUDr. Radovan Piovarči po laserovej operácii očí NeoLASIK HD

Máte odkaz pre ľudí, ktorí túžia po nových očiach, ale majú strach?

Nedovoľte strachu, aby videl za vás. Na laserovú operáciu očí femtosekundovým laserom nepotrebujete žiadnu špeciálnu odvahu. Stačí sa rozhodnúť a ísť do toho. Môžete sa pokojne aj báť, rešpekt pred zákrokom je vždy na mieste. Výsledok stojí za to a  nadchne aj pacientov, ktorí sú s  dioptrickými okuliarmi a šošovkami relatívne spokojní. Po laserovej operácii očí femtolaserom vidia pacienti totiž lepšie ako dovtedy s najlepšími šošovkami či okuliarmi. Každému jednému zákroku predchádzajú precízne predoperačné vyšetrenia, výsledky ktorých rozhodnú o tom, či bude pacient vhodným kandidátom na operáciu. Na operačnú sálu sa dostane len tá osoba, ktorá splní všetky kritériá. V tom prípade už strach nie je namieste. Pacient si môže byť istý, že mu zákrok neublíži. Naopak, zlepší mu život.