Objednajte sa Opýtajte sa

Pomohli sme ľuďom bez domova

16.12.2020
Pomohli sme ľuďom bez domova

Preventívne opatrenia sa snáď ešte nikdy neskloňovali tak často a intenzívne, ako za posledné mesiace. Väčšina z nich však súvisí s ochorením Covid-19. Kým bežní ľudia prečkajú lockdown alebo karanténu v teple domova, ľudia žijúci na ulici toľko šťastia nemajú. Svoj zdravotný stav sú nútení riešiť až vtedy, keď je ohrozený ich život. A netýka sa to len súčasnej pandémie. Ľudia bez domova nemajú možnosť prevencie, a tak im pomocnú ruku podala NeoVízia.

Nezáleží na tom, či ste prechladnutí, máte chrípku alebo miernejší priebeh ochorenia Covid-19. Svoj zdravotný stav môžete kedykoľvek konzultovať s lekárom a liečbu absolvovať vo vlastnej posteli. V prípade zhoršenia stavu sa vás bez problémov ujmú v nemocnici. No ľudia bez domova takú možnosť nemajú. „Karanténa, samoizolácia či dodržiavanie zákazu vychádzania nie je pre ľudí žijúcich na ulici možné. Aj oni sa chcú správať zodpovedne a chrániť si svoj zdravotný stav, no každý jeden deň je pre nich zápasom. A to nielen teraz, ale aj v prípade bežného prechladnutia. Navyše, prevencia ochorení v ich prípade prakticky neexistuje. A tak sa na centrálny príjem dostávajú až vo veľmi vážnom stave, ktorý je často život ohrozujúci,“ približuje prípad z praxe programová riaditeľka občianskeho združenia Vagus, ktoré pomáha tisíckam ľudí bez domova, Petra Červená.

Vyšetrenie očí vo Vagus

Klienti združenia preto pozitívne prijímajú akúkoľvek možnosť preventívnych vyšetrení a konzultácií o ich zdravotnom stave i mimo ošetrovne, ktorú im združenie zriadilo v dennom nízkoprahovom centre Domec v Bratislave. Prípadne, ak za nimi prídu lekári a zdravotníci rôznych špecializácií. Preto ich v adventom čase dobrovoľne v Domci navštívili lekári očnej kliniky NeoVízia, aby im špeciálnym prístrojom bezplatne vyšetrili zrak a darovali im v prípade potreby okuliare s vhodnými dioptriami. S nápadom prišla renomovaná očná lekárka a dlhoročná podporovateľka OZ Vagus, MUDr. Miriam Záhorcová. „Pravidelne sa zaujímam o to, čo klienti združenia potrebujú. Často sú to aj praktické veci, napríklad spacáky. Nedávno som zaregistrovala, že aktuálne hľadajú použiteľné rámy okuliarov. Na našej klinike máme od pacientov, ktorí absolvovali bezpečné a bezbolestné zákroky na odstránenie dioptrií, desiatky okuliarových rámov so sklíčkami, ktoré bolo možné opätovne použiť. A tak sme sa s MUDr. Natáliou Dubeňovou rozhodli, že Vagus navštívime. Reakcie boli viac než pozitívne, často priam dojímavé.

Vyšetrenie očí vo Vagus

Ľudia žijúci na ulici musia denne venovať pozornosť závažnejším problémom. Preto veľmi dobre reagujú, ak im venuje pozornosť niekto iný a pomôže im tak zlepšiť život, ktorý majú. „Zle vidím už dlhé roky. Ale úprimne, nemám možnosti a peniaze na to, aby som tento problém riešila. Slepá som ako patrón, no keď som sa dozvedela, že si môžem dať bezplatne vyšetriť zrak, neváhala som ani minútu,“ povedala klientka OZ Vagus, ktorá vyšetrenie zraku podstúpila medzi prvými, no želá si zostať v anonymite.

Očné vyšetrenie vo Vagus

Podľa MUDr. Záhorcovej z očnej kliniky NeoVízia, boli najčastejším problémom klientov OZ Vagus refrakčné chyby. Ľudia potrebovali dioptrie, mnohých z nich trápila starozrakosť – zle videli do diaľky, na blízko či na strednú vzdialenosť. Odhalili sme aj syndróm suchého oka a tiež sivý zákal v ranom štádiu. Jeden z klientov nám povedal, že táto forma pomoci je pre neho hotovým darom z neba.“ Jej slová potvrdzuje aj spomínaná klientka. „Veľmi som vďačná za to, že pani doktorky prišli medzi nás, dali mi hneď dvoje okuliarov. Teraz už dokážem písať, čítať. Ale najväčšiu radosť mám z toho, že môžem hrať opäť karty. Najradšej mám žolíka.“ Vďaku netají ani Petra Červená z OZ Vagus. „Naším cieľom je pomáhať ľuďom bez domova aj v situáciách, keď si potrebujú nájsť prácu, udržať si ju. Často s nimi navštevujeme úrady, pomáhame im nájsť spôsoby, ako splácať svoje dlhy, čo si tiež vyžaduje kvalitný zrak, nakoľko je potrebné si dokumenty prečítať a porozumieť im. Otvorení sme akejkoľvek podpore, aby bolo možné naďalej poskytovať našim klientom zdravotnú starostlivosť a pomoc. Podporiť našu prácu je možné aj v rámci aktuálnej kampane, a to na stránke zima.vagus.sk,“ dodáva a periférne sleduje priebeh kartovej hry.

Očné vyšetrenie vo Vagus

 

Zdroj fotografií: Milan Maršalka