Objednajte sa Opýtajte sa

Zore Czoborovej sa zmenil život

21.05.2020
Zore Czoborovej sa zmenil život

Keď sa povie ženský fitness, len málokomu sa pod ním nevybaví meno Zora Czoborová. Tá je nezastaviteľná, vždy plná energie a pozitívnej nálady. Nedávno si ale predsa len nútene oddýchla. Absolvovala totiž operáciu, o ktorej hovorí, že jej zmenila život.

Zora má za sebou opäť ďalší rušný pracovný rok. Neustále športuje, venuje sa klientom, podniká v oblasti výživy a na Slovensku i v zahraničí organizuje fitpobyty, kde spája cvičenie s rôznymi aktivitami. Minulý rok jej vyšli dve nové DVD, kde sa venuje cvikom, ktoré sa dajú vykonávať v pohodlí domova. Napriek tomu ju však od minulého roka trápil zdravotný problém súvisiaci so zrakom. „Nosila som okuliare na čítanie. Postupne sa mi zhoršil zrak nablízko tak, že som mala už +2,5 dioptrie. Zhruba pred rokom som začala vidieť horšie aj do diaľky. Uvedomila som si to vtedy, keď som pozerala televíziu a mala som problém prečítať písmenká a titulky vo filme. Obťažovalo ma to aj vtedy, keď som s niekým bola na káve a ten človek nesedel v akejsi dobre vzdialenosti, teda bol buď veľmi blízko, alebo veľmi ďaleko. Necítila som sa komfortne. Stále som hľadala polohu, v ktorej si moje oči museli osobu akoby zaostrovať. O tom, že je tento problém možné riešiť operáciou, som už vedela dlhšie, nakoľko máme v rodine MUDr. Adrianu Smorádkovú. Tak som sa rozhodla, že u nej podstúpim dôkladné vstupné vyšetrenie. Navyše, spokojnou pacientkou očnej kliniky NeoVízia je aj moja mamička,“ hovorí Zora.

Bez bolesti
Výber očnej kliniky nebol len rodinnou záležitosťou. Zora sa poradila aj so svojimi známymi a akýsi prieskum si urobila aj medzi fanúšikmi na sociálnych sieťach. Vstupné vyšetrenie dopadlo dobre, a tak sa stala Zora ideálnou adeptkou na metódu PRELEX.

„Počas zákroku očný chirurg implantuje multifokálne alebo trifokálne vnútroočné šošovky. Pomocou nich je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií do blízka aj do diaľky. Tiež dokážu poskytnúť špeciálne pohodlie pacientom, ktorí pracujú dlhé hodiny na počítači,“ opísala metódu MUDr. Adriana Smorádková. Hoci to môže znieť ako niečo nepríjemné, opak je pravdou. Potvrdzuje to aj samotná Zora. „Bola som príjemne prekvapená, že to bolo v podstate úplne jednoduché a absolútne nebolestivé. Pán primár Radovan Piovarči komentoval a popisoval priebeh celej operácie a dával mi inštrukcie. Celý zákrok trval asi desať minút. Na druhý deň som už sama šoférovala na kontrolu. Počas operácie druhého oka sme s pánom doktorom dokonca vtipkovali. Na ďalší deň som už normálne fungovala a pracovala.

Prečíta aj „blchy“
Zákrok ju neobmedzil ani v športových aktivitách. Už o pár dní sa mohla začať hýbať a vykonávať ľahšie cvičenie, najmä chôdzu a kardio. Metóda PRELEX je zároveň preventívnym liečebným zákrokom. Pacientom po ňom už nehrozí vznik sivého zákalu a znižuje sa riziko vzniku zeleného zákalu. Ako hovorí najznámejšia slovenská fitnesska, nový zrak si užíva. „Operáciu mi veľmi odporúčali tí, ktorí ju podstúpili. Musím súhlasiť, je to úplne iná kvalita života. Teraz sa hrdím kamoškám, že viem prečítať aj tie najmenšie písmenká -blchy - či už ide o správy na telefóne alebo informácie na obaloch potravín,“ smeje sa Zora Czoborová.