Objednajte sa Opýtajte sa

Už nehľadáme okuliare

13.01.2020
Už nehľadáme okuliare

Sestry Zuzanu a Beátu len tak neprehliadnete. Nielen, že sú sympatické, komunikatívne, priateľské, ale ešte by sme ich kľudne mohli zaradiť do kategórie „akčné ženy“. To, že sú dvojičky neprehliadnete nielen vďaka ich podobe, ale ešte aj dnes chodia častokrát rovnako oblečené.

Vrátane rovnakých povahových vlastností sme na vyšetrení u MUDr. Adriany Smorádkovej zistili aj ich úplne totožnú očnú diagnózu a indikáciu k operácii, a to doslova...čo nie je ani v prípade súrodencov také bežné. :-) Vyšetrenie dalo zelenú a tak padlo aj ich spoločné rozhodnutie zbaviť sa natrvalo okuliarov do diaľky, aj na čítanie metódou Prelex. Ako inak...spoločne v jeden deň.

MUDr. Zuzanu Mičkovú, psychologičku, aj Beátu Repíkovú, obľúbenú moderátorku zo Slovenského rozhlasu a rádia Regina, sme po zákroku vyspovedali z ich pocitov, dojmov....boli sme zvedaví, či aj tie budú rovnaké?

Prečo ste sa chceli zbaviť  okuliarov? V čom Vás obmedzovali, a ako dlho ste ich nosili ? 

Beáta:

Okuliare  som nosila už vyše desať rokov. Najskôr ma zamestnávali len tie na čítanie, lebo som ich stále hľadala doma i v práci. Často sa mi stalo, že som ich zabudla doma, čo bol ten lepší prípad, lebo niekoľkokrát som ich aj stratila, či zabudla niekde inde a už sa nenašli. V zálohe som teda mala niekoľko kusov okuliarov na čítanie. O operáciu som sa zaujímala už dávnejšie, no žiaľ ešte pred tromi rokmi som nebola vhodnou adeptkou na operáciu (moje videnie do diaľky bolo vtedy ešte bezproblémové). Pred rokom sa mi však zrak zhoršil a videla som už čoraz menej aj do diaľky. Zaobstarala som si teda multifokálne okuliare, ktoré mi ale neposkytovali sľubovaný komfort. Objednala som sa opäť na vyšetrenie do NeoVízie a tajne dúfala, že verdikt bude jasný – môžem sa zbaviť natrvalo okuliarov. Moje priania bolo naplnené a MUDr. Adriana Smorádková ma na základe výsledkov veľmi precízneho vstupného vyšetrenia potešila, že tentokrát som vhodný pacient na zákrok PRELEX.    

Zuzana:

Okuliare som začala nosiť asi v 40. rokoch, najskôr na čítanie, neskôr do diaľky. Ako mi pribúdali dioptrie – ubúdal aj životný komfort. Najviac som to pociťovala pri šoférovaní. Navštívila som teda svoju očnú lekárku v Piešťanoch a konzultovala som s ňou možné operačné riešenia. Zaujímala som sa o operácie, ktoré prezentujú v médiách aj mnohé verejne známe osobnosti. Doktorka, ktorú som navštívila, mi však  povedala, že taká operácia, ktorá by ma zbavila dioptrií neexistuje... Moja sestra,dvojička, ktorá pracuje v Slovenskom rozhlase nás však objednala obe na vstupné vyšetrenie na Očnú kliniku NeoVízia a to potvrdilo, že môžem ísť na zákrok Prelex, ktorá ma zbaví dioptrií a okuliarov.  

Aké ste mali pocity zo samotného zákroku?

Beáta:

Môžem povedať, že  moje pocity po operácii Prelex sa zhodujú  s informáciami, ktoré som pred zákrokom dostala od tímu NeoVízie. Operácia je naozaj bezbolestná a ide viac menej o zákrok, ktorý trvá len niekoľko minút. Strachu som sa zbavila už počas vyšetrenia, keď mi MUDr. Adriana Smorádková veľmi podrobne opísala celý operačný postup. Na operačnú sálu ma tak sprevádzala zvedavosť...Nevedela som si totiž predstaviť ako môže taká operácia oka  „nebolieť“. S neuveriteľným pokojom ma operoval jeden z najlepších očných lekárov a chirurgov MUDr. Radovan Piovarči a tak ani pri operácií sa ma ani nachvíľu nezmocnili obavy a strach. K pocitu istoty - k tomu, že všetko dobre dopadne prispela systematickosť celého tímu, doslova som obdivovala ako je celý tím zohratí a aká pohoda tam vládne.         

Zuzana:

Už počas predoperačného vyšetrenia  mi MUDr. Adriana Smorádková vysvetlila podrobne - v čom spočíva samotný zákrok Prelex a tak som vedela celkom presne čo ma čaká na operačnej sále. Neuveriteľný vnútorný pokoj a príjemné vystupovanie pána primára MUDr. Radovana Piovarčiho, ktorý ma operoval, umocnil pohodovú atmosféru a tak som sa počas krátkeho zákroku, ktorým operácia naozaj je, vôbec necítila ako na operačnej sále. Počas  zákroku pán primár pokojne hovoril čo práve robí, čo som uvítala, lebo v každej situácii pomáha komunikácia .

Beáta s MUDr. Radovanom Piovarčim pred operáciou Prelex

Prvé ráno po operácii...

Beáta:

Operáciu som absolvovala so svojou sestričkou dvojičkou a tak sme spolu zdieľali radosť, že  „vidíme“. Hneď po  operácii, pri návšteve kaviarne, sme si pri objednávaní kávy  v cukrárni vyberali zákusky z  ponuky bez dioptrií. Zvyk stále hľadať okuliare sa pomaly vytratil. Životný komfort bez dioptrií je naozaj neopísateľný. Ale je to ako so všetkým...Človek si to uvedomí, až keď nosí istý čas okuliare či už do diaľky alebo na čítanie.   

Zuzana:

Ráno  po operácii druhého oka som už presne vedela, že videnie sa bude pomaly upravovať. Symptómy, ktoré som už poznala po operácii  ľavého - prvého oka: mierne záblesky pred očami, alebo  mierne rezanie akoby som mala piesok v oku, naozaj rýchlo vymizli. Stačilo presne dodržiavať pooperačnú starostlivosť a podľa návodu aplikovať kvapky do očí. Niekoľko dní po operácii som ocenila najmä to, že  už  nepotrebujem okuliare pri šoférovaní.  

Na čo sa tešíte s novými očami ? 

Beáta:

Radosť z toho, že sa pozerám na svet bez dioptrií prežívam každý deň. Ráno nehľadám  okuliare, keď si vyberám zo šatníka  oblečenie. Keď sa nezdržiavam  pri nákupoch hľadaním okuliarov v kabelke, aby som videla čo a za akú cenu  nakupujem. Teším sa  z toho, že sa  pozerám na svet len tak - bez okuliarov, lebo ani cez ružové okuliare nemôže byť  svet krajší ako keď sa naň pozeráme vlastnou optikou.      

Zuzana:

Teším sa, že okuliare už budem nosiť len v lete a to slnečné, aby som si chránila zrak pred slnkom. Rovnako ma teší, že každý deň si sadám za volant, za počítač, ale aj ku knihám bez dioptrií. V neposlednom rade som vďaka môjmu rozhodnutiu podstúpiť zákrok Prelex bohatšia o skúsenosť a možnosť vidieť to, čo dnes nie je také bežné: profesionálny prístup odborníkov a príjemné vystupovanie ku všetkým pacientom na Očnej klinike NeoVízia v celom časovom horizonte ako aj ich schopnosť manažovať pracovné úlohy bez stresu a napätia.  

Zuzana a Beáta po operácii Prelex s MUDr. Smorádkovou