Objednajte sa Opýtajte sa

Zvažujete operáciu očí?

16.03.2023
Zvažujete operáciu očí?

Podľa MUDr. Radovana Piovarčiho si výber očnej kliniky zaslúži vašu pozornosť bez ohľadu na to, či uvažujete o odstránení dioptrií vy alebo máte príbuzného so sivým zákalom či s inou očnou diagnózou.

Pri rozhodovaní berte do úvahy:

  • Vstupné vyšetrenie

Vyšetrenie u očného lekára nebolí. Je dôležité chodiť naň pravidelne, pretože existuje niekoľkých ochorení očí, ktorých nástup necítite, napríklad sivý zákal. Kedysi sa o tomto vekom podmienenom ochorení hovorilo, že musí dozrieť, aby jeho dôsledky mohli byť odstránené. Ide o mýtus a čím skôr človek podstúpi bezpečný, bezbolestný a rýchly zákrok, tým skôr sa vráti k radostiam bežného života. Každému zákroku predchádza dôkladné predoperačné/vstupné vyšetrenie. Rozhoduje totiž o tom, či je už operácia sivého zákalu potrebná, prípadne ktorá alternatíva chirurgického odstránenia dioptrií je pre pacienta optimálna. Vyšetrenie trvá aj tri hodiny. Zaujímajte sa o to, kto vás vyšetruje a ktoré úkony robí.

  • Termín zákroku

Súčasťou vyšetrenia by malo byť aj tzv. rozkvapkanie, ktoré pomôže odhaliť napríklad skutočnú veľkosť dioptrií či iné skryté očné problémy. Práve z toho dôvodu je dôležité, aby ste za žiadnych okolností neabsolvovali vstupné vyšetrenie aj zákrok v jeden deň. Týka sa to najmä laserového zákroku na odstránenie dioptrií. Niektoré kliniky garantujú, že je možné podstúpiť takýto laserový zákrok i vyšetrenie naraz. Rozšírené zrenice však môžu negatívne ovplyvniť presnosť a bezpečnosť refrakčnej operácie, pretože zreničkám trvá niekoľko hodín, kým sa po rozkvapkaní ustália. Až potom je bezpečné zákrok absolvovať.

  • Nenaleťte na zľavy

Keďže zrak je najdôležitejším ľudským zmyslom, mali by ste mu zabezpečiť najlepšiu starostlivosť najmodernejšími prístrojmi. Kliniky, ktoré ponúkajú svoje služby na zľavových portáloch, často disponujú technickým zázemím a medicínskymi prístrojmi vhodnými len na jeden typ zákroku, čo znamená vyššie riziko. V týchto zľavách často nie je zahrnutá napríklad pooperačná starostlivosť. Mohli by vás nemilo prekvapiť rôzne doplatky za iné čiastkové úkony. Ak si nemôžete dovoliť zaplatiť celú sumu za zákrok naraz, opýtajte sa na možnosť rozložiť úhradu na pravidelné splátky.

  • Zaujímajte sa o laser

Ak ste sa rozhodli pre laserový zákrok a hrúbka rohovky (meria sa pri vstupnom vyšetrení) vám umožňuje podstúpiť odstránenie dioptrií, zvoľte si femtosekundový laser, ktorý vám zaručí skutočne rýchly, bezbolestný a bezpečný priebeh zákroku i hojenie. Po zákroku, pri ktorom lekár použije len excimerový laser, môže byť hojenie bolestivé. Nutné je aj nosenie slnečných okuliarov a zdržiavanie sa v tme. V prípade femtosekundového lasera už v deň zákroku môžete sledovať televíziu a pracovať s počítačom. A na druhý deň môžete šoférovať. Ak máte vysoké dioptrie alebo tenkú rohovku informujte sa na alternatívne riešenie, napríklad prídavnú šošovku ICL.

  • Opýtajte sa na záruky

Odchodom z kliniky po zákroku by sa starostlivosť o vás skončiť nemala, práve naopak. Zaujímajte sa o systém pooperačných kontrol v prípade akýchkoľvek ťažkostí, prípadne o garancie. Dobrú očnú kliniku spoznáte tak, že vám zabezpečí napríklad bezplatné dokorigovanie dioptrií či pooperačnú telefonickú konzultáciu s lekárom. Samozrejme, ak to predtým použitá metóda umožňuje.

  • Starostlivosť o zrak zverte špecialistom na očných klinikách, ktoré k pacientom pristupujú zodpovedne, individuálne a ponúkajú im širokú škálu zákrokov i riešení.

 

 

Zdroj:https://zena.pluska.sk/zdravie-a-krasa/zvazujete-operaciu-oci-toto-dajte-pozor-pri-vybere-kliniky/3