Objednajte sa Opýtajte sa

Pavol Topoľský po PRELEXe aj v čase pandémie

18.10.2020
Pavol Topoľský po PRELEXe aj v čase pandémie

Dlhé roky bol tvárou jednej z komerčných bánk, jeho hlas je dodnes spojený s kultovým seriálom Frasier. V súčasnosti je novou posilou obľúbeného seriálu Oteckovia. Teší sa z pracovnej príležitosti v neľahkých časoch, no neskrýva obavy z budúcnosti. Herec Pavol Topoľský.

Asi je zbytočné pýtať sa herca, ako sa v týchto časoch má...
Ako každý môj kolega a kolegyňa z umenia a kultúry. Máme sa zle. Na jednej strane súhlasíme s tým, aby sme k aktuálnej situácii pristupovali zodpovedne a dodržiavali nariadenia, ale asi každý, kto sa živí umením, sa na druhej strane cítim aj ja ukrivdený. Sme odstavení od príjmov, prípadne nám výrazne klesli, no kompenzácia neprichádza. Ľudia sa dostali do skutočných existenčných problémov.

Predpokladám, že to cítiť najmä v divadlách. Ako ste na tom vy?
Najohrozenejšie sú tie súkromné. Divadlá, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu, krajov alebo miest, ako-tak prežívajú. Ostatné, ktorých je veľmi veľa, žijú z tržieb. A na tie štát vôbec nemyslí. Poznám maskérov, osvetľovačov a ďalších kolegov, ktorí sú nútení rozpredávať autá. Chápeme, že je potrebné robiť opatrenia, ale nech nám niekto zodpovie otázku, z čoho si máme platiť bývanie a desiaty pre deti. Očakávame od vlády, že príde s riešením. Situácia je totiž viac ako kritická.

Napriek týmto okolnostiam na Novej scéne teraz skúšate nový muzikál...
Skúšame, to je pravda. Premiéra by mala byť vo februári, ale súčasné predstavenia nám boli zastavené. Ťažko povedať, či premiéra vo februári skutočne bude. Nie sme spokojní s komunikáciou opatrení. V jeden deň niečo platí, na druhý nie a na tretí je všetko inak. Dnes nikto netuší, čo bude zajtra. A náš strach pramení práve z tohto chaosu. Uvidíme, aká situácia bude o pár dní v televíznej tvorbe.

Po prvej vlne sa postupne rozbiehajú natáčacie dni seriálov, momentálne ste tvárou jedného z najsledovanejších. Ako a kedy prišla ponuka do Oteckov?
Minulý rok som prijal ponuku zúčastniť sa projektu Tvoja tvár znie povedome. Priznám sa, že som mal spočiatku pochybnosti, vzhľadom na svoju vizáž a vek, ale nakoniec som sa nechal nahovoriť. Dobre som urobil. Pár mesiacov po skončení Tváre ma pozvali na kamerové skúšky do Oteckov a som tam.

Viacerí účinkujúci zo šou Tvoja tvár znie povedome sa do médií vyjadrili, že je to náročný projekt. Na čas aj fyzickú či psychickú výdrž. Súhlasíte?
Je to tak. Venovali sme sa jej každý jeden deň. Generálne skúšky, kostýmové skúšky, kamerové skúšky, natáčanie, hodiny spevu, tanca,... Od rána do večera sme tvrdo pracovali. Keď sa šou skončila, vtedy som pochopil, čo sú zmiešané pocity. Na jednej strane sa potešíte, že si oddýchnete, na druhej strane vám príde za tým kolotočom a ľuďmi ľúto.

V Oteckoch hráte otca jedného z hlavných postáv – Vlada. V súkromí ste však otcom štyroch dcér. Nerobí vám problém vychovávať pred kamerami dospelého chlapa?
V seriáli hrám otca Filipa Tůmu a povedzme si úprimne, to je už dospelý chlap, ktorého vychovávať netreba.

Známy ste aj z dabingu, váš hlas je spätý najmä s Jackom Nicholsonom či Eddiem Murphym. Myslíte si, že tento herec by dokázal zahrať aj skutočne vážny charakter?
Neprináleží mi hodnotiť prácu Eddieho Murphyho, čo by dokázal zahrať a čo nie. Úprimne si však nespomínam na vážnejší film. A pokiaľ mám správne informácie, s hereckou kariérou už skončil, takže sa jeho vážnej role už asi nedočkám. No vôbec mi to neprekáža, pretože si to kompenzujem Jackom Nicholsonom. Tomu nerobí problém ani komédia, ani dráma.

Komediálny bol aj seriál Frasier, v ktorom ste svoj hlas prepožičali hlavnej postave. Populárny je na celom svete, často sa reprízuje, ľudia ho vyhľadávajú na internete. Stáva sa vám, že vás ešte ľudia volajú doktor Crane?
Áno. A to napriek tomu, že tomu bude čochvíľa dvadsať rokov. Fanúšikovia sa po celom svete stretávajú v skupinách, spolkoch, fankluboch. Robievajú si kvízy, pravidelné stretnutia, takže môžem povedať, že Frasier Crane stále žije. Nedávno dokonca za mnou prišiel jeden mladý muž s prosbou, aby som pre jeho priateľku nahral narodeninový pozdrav ako Frasier Crane. Dodnes na to obdobie s radosťou spomínam aj ja sám. V štúdiu nás bolo málo, takže sme si to vedeli patrične užiť. Nehovoriac o skvelých dialógoch.

Môže byť každý herec automaticky aj dabingovým hercom? Niektoré hlasy poznáme z filmov a seriálov, ale nevieme ich priradiť ku konkrétnej tvári...
Máme kolegov, ktorí sa výhradne venujú dabingu, čo im však vôbec neuberá na talente. Podľa mňa dokáže divadelný a televízny herec dabovať. Kľúčová je tu však najmä technika.

V týchto dňoch sa veľa hovorí a píše o vašej očnej operácii. Čo sa vám stalo?
Staroba sa mi prihodila. (Smiech.) Aj u mňa sa prejavila starozrakosť (zhoršovanie videnia najmä do blízka - pozn. autora). Text sa mi lepšie čítal z diaľky, zle som  videl na menšie písmená, neskôr už aj na väčšie. S pribúdajúcimi rokmi to bolo ešte horšie. Ak som si zabudol doma okuliare, v ten deň som nebol schopný pracovať a ani nič hrať. Ak herec nevidí na scenár, na pľaci je zbytočný. A tak som si povedal, že je najvyšší čas tento problém riešiť. Zveril som sa do rúk pána primára Radovana Piovarčiho a podstúpil zákrok PRELEX. Okuliare som nadobro zahodil do koša a užívam si tak plnohodnotný zrak a bežné radosti života.

Pavol Topoľský po Prelexe

Nemali ste strach podstúpiť zákrok v období pandémie?
Priznám sa, že som spočiatku nebol hrdina. No obavy neboli na mieste. Klinika, ktorú vedie pán primár Piovarči, pristupuje k celej situácii viac než zodpovedne. Všetky opatrenia mi boli najprv vysvetlené telefonicky, následne som sa o nich presvedčil aj pri osobnej návšteve a počas vstupného vyšetrenia. Všetko prebiehalo bez problémov, samotný zákrok je absolútne bezbolestný, tiež rýchly a bezpečný. Ako som spomínal, väčší strach mám z chaosu v kultúre než zo spomínaného zákroku. 

Užívajte si slobodu a radosti bežných dní bez okuliarov aj vy. Stačí sa objednať na precízne vstupné vyšetrenie