Objednajte sa Opýtajte sa

Na očiach záleží aj počas koronakrízy

01.03.2021
Na očiach záleží aj počas koronakrízy

Nachádzame sa v období plnom obmedzení. Druhá vlna koronakrízy ,,udrela“ a zodpovedné orgány každý deň nariaďujú nové opatrenia, ktoré musíme akceptovať. Argument, že zdravie obyvateľstva je prvoradé a musíme ho chrániť je správny. Tak prečo ho počas korony zanedbávame a odkladáme zdravotnú starostlivosť?

Za lekárskou starostlivosťou je, aj vzhľadom na vládne opatrenia, možné vycestovať aj mimo okres. Táto výnimka sa uplatňuje aj na sprevádzajúce osoby. 

Odkladanie vyšetrenia, preventívneho vyšetrenia alebo zákroku môže spôsobiť ešte väčšie problémy, no málokto si to počas týchto dní uvedomuje. Zdravotný problém sa nevyrieši sám a jeho zanedbanie môžete neskôr ľutovať. Azda ešte o trochu viac to platí v oblasti oftalmológie. Oči nám dávaj 80% informácií z okolitého sveta a uznajte samy, aktuálne informácie v tejto dobe potrebujeme a sme od nich závislí. Aké opatrenia Vás čakajú po príchode na očnú kliniku NeoVízia? A je sa vôbec čoho báť? Na to nám odpovie primár MUDr. Radovan Piovarči.

Čo čaká pacienta pri príchode na kliniku?

Pacienti prichádzajú na kliniku v presne stanovenom čase a v priestoroch kliniky sa zdržiavajú len v minimálnom nutnom čase. Počas toho však dodržiavajú predpísané minimálne odstupy, majú povinnosť nosiť rúška, taktiež sú povinní pri vstupe použiť dezinfekciu rúk a je im meraná teplota. Na klinike sa nachádza menej ľudí aj z toho dôvodu, že doprovod čaká vonku pred čakárňou.

Ako sa chráni očná klinika a jej zamestnanci?

Sme zaočkovaní proti COVID-19. Zdravotný personál v pravidelných intervaloch dezinfikuje exponované kontaktné miesta, a to od kľučiek cez opierky na stoličkách až po samotné prístroje. Po uzatvorení kliniky používame germicídne žiariče a dezinfikujeme priestory kliniky pomocou ozónu. Našim zamestnancom je pravidelne meraná teplota a pravidelne počas dňa si menia rúška a dezinfikujú sa. Našim cieľom je poskytnúť pacientom a zamestnancom čo najvyššiu možnú ochranu. Nechceme nič zanedbať. Taktiež by sme nechceli aby pacienti zanedbali svoje zdravie a kvôli strachu svoj termín preložili alebo ešte horšie vôbec neprišli.

Ako vnímate správanie pacientov v týchto časoch?

Obavy určite sú, ale myslím si, že hneď po príchode na kliniku sa rozplynú. Napríklad herec Pavol Topoľský, ktorý u nás absolvoval zákrok PRELEX mi hovoril, že keď videl naše protiepidemické opatrenia okamžite pochopil, že je na bezpečnom mieste. A to je presne to čo chceme. Aby pacienti hneď po vstupe na kliniku vedeli, že sa u nás môžu cítiť bezpečne. Žiaľ nájdu sa aj takí, ktorým strach bráni prísť a potom sa dostávame do situácie, kedy vyslovene bojujeme o záchranu zraku. Príkladom toho je náš pacient Miroslav, ktorý pociťoval náhle zmeny videnia. Rozširujúca sa clona sa striedala s občasnými zábleskami, ktoré sa mihotali ako mušky. Vyšetrenie preukázalo, že sa jedná o odlúpenie sietnice. Prišiel doslova na poslednú chvíľu aj kvôli tomu, že sa bál nákazy. Radi by sme takýmto situáciám v budúcnosti predišli a preto apelujeme na ľudí: Neodkladajte vyšetrenia a zákroky, pretože neskôr môže znamenať neskoro!