Objednajte sa Opýtajte sa

Súčasnú epidémiu môže vystriedať ďalšia. Epidémia odloženej starostlivosti

13.05.2020
Súčasnú epidémiu môže vystriedať ďalšia. Epidémia odloženej starostlivosti

Nový koronavírus spôsobil celosvetovú pandémiu. Ľudia si zvykajú na nový režim a radšej sa dobrovoľne vyhýbajú zdravotníckym zariadeniam, aby sa obávaným vírusom nenakazili. Odkladanie zdravotnej starostlivosti však môže mať fatálne následky. Po odznení koronavírusovej epidémie navyše hrozí, že sa mnohí ľudia nedostanú na plánované vyšetrenie alebo prehliadku včas. Z kapacitných dôvodov.

Na túto situáciu nebol pripravený nikto. Za pochodu sa učíme žiť vo svete šíriacej sa pandémie. Snažíme sa chrániť si to najcennejšie čo máme – naše zdravie, no zároveň si koledujeme o ďalší problém. Nikto z nás by totiž nemal brať svoje súčasné ochorenie na ľahkú váhu. O svojom zdravotnom stave by sme mali vždy komunikovať so svojím lekárom, a to bez ohľadu na to, ktorej časti nášho tela sa týka. „Pána Miroslava k nám do pražskej pobočky priviedli náhle zmeny videnia. Rozširujúca sa clona sa striedala s občasnými zábleskami. Tie sa mihotali ako mušky. Znepokojenie narástlo po tom, ako si takzvane videl na nos. Vyšetrenie preukázalo, že sa jednalo o odlúpenie sietnice. Následne bol pacient okamžite hospitalizovaný vo fakultnej nemocnici. Ak by kvôli koronavírusu odkladal návštevu očného lekára, mohol natrvalo stratiť zrak,“ priblížil príbeh pacienta primár očnej kliniky NeoVízia, MUDr. Radovan Piovarči.

Zatvorené? Nenechajte sa odradiť

Skúsenosť pána Miroslava je jasným dôkazom toho, že návštevu lekára by sme dnes v prípade problémov nemali odkladať. Medicínske pracoviská pristupujú k aktuálnej situácii veľmi zodpovedne, a to aj napriek tomu, že viaceré z nich boli nútené svoju prevádzku obmedziť, prípadne došlo k ich zatvoreniu. Častým dôvodom bola napríklad nedostupnosť ochranných pomôcok, ale aj absencia personálu v dôsledku ochorenia alebo starostlivosti o školopovinné deti. Situácia sa však postupne zastabilizovala a zdravotnícke zariadenia prijali dôležité opatrenia. „Výhodou našej očnej kliniky je skutočnosť, že pôsobíme aj v susedných Čechách a v Poľsku, takže si vieme meniť dôležité informácie a skúsenosti veľmi rýchlo. Navyše spĺňame tie najprísnejšie hygienické opatrenia. Máme zabezpečené dostatočné množstvo ochranných pomôcok, vrátane rúšok, dezinfekcie a rukavíc. Postupne sme navýšili počty bezkontaktných teplomerov, ochranných okuliarov, štítov, respirátorov a podobne. Naším cieľom je poskytnúť pacientom a našim ľuďom čo najvyššiu ochranu,“ pokračuje MUDr. Piovarči.

Bežná denná prax je v dôsledku ochorenia COVID-19 iná než pred nástupom pandémie. Podľa slov primára očnej kliniky NeoVízia sú pacienti kliník a ambulancií na Slovensku aj v Čechách neustále chránení, a to aj vďaka uzatvoreným germicídnym žiaričom, prostredníctvom ktorých sa od vírusov a baktérií čistí vzduch. Priestory sú po pracovnej dobe dezinfikované aj ozónom. „Pacientov v čakárňach usadzujeme tak, aby boli medzi nimi minimálne dvojmetrové vzdialenosti. Ani naši klienti, ani naši zamestnanci si počas zdržiavania sa na klinike nesmú dávať dole z tváre ochranné rúška,“ dopĺňa MUDr. Piovarčiho riaditeľka brnianskej kliniky NeoVize, Lenka Tuzová.

Dôležité otázky

Zodpovednosť a prevencia, to sú heslá uplynulých dní. Preto by mal každý pacient pred návštevou svojho lekára zodpovedať na kľúčové otázky súčasnosti. Pre bezpečnosť seba samého aj svojho okolia. Kým sa vydáte za svojím lekárom, uistite sa, že ste neprišli do kontaktu s osobou, ktorá je nakazená novým koronavírusom. Že nemáte príznaky ochorenia dýchacieho aparátu (kašeľ, nádchu, zvýšenú teplotu, slabosť, zimnicu, dýchavičnosť). Tiež nenavštevujte lekára, ak vám bola nariadená karanténa. V prípade, ak máte naplánovanú pravidelnú kontrolu alebo vyšetrenie, prípadne pociťujete urgentný zdravotný problém a nie ste rizikovým pacientom, nezabúdajte ani na hygienické opatrenia. Zakryte si tvár, pokiaľ je to možné noste rukavice, zadovážte si dezinfekčné gély. Tiež sa snažte dotýkať sa čo najmenšieho počtu predmetov a dodržujte odstup od ostatných ľudí.

Spolu to zvládneme.