Objednajte sa Opýtajte sa

Nielen žiaci potrebujú kvalitný zrak. Učitelia rovnako.

18.09.2019
Nielen žiaci potrebujú kvalitný zrak. Učitelia rovnako.

O detských očiach sa počas školského roka píše a hovorí veľa. Rodičia by si mali kvalitu videnia ratolestí pozorne všímať a akékoľvek odchýlky komunikovať s očným lekárom. Zhoršujúci sa zrak totiž môže negatívne ovplyvniť aj študijné výsledky školáka. No komplikácie vnesie i do života samotných pedagógov.

Učiteľka Oľga začala nosiť okuliare na čítanie asi v 40-ke. No zrak sa jej s pribúdajúcim vekom zhoršoval, a tak už mala o päť rokov neskôr okuliare do diaľky i na čítanie. „K dispozícii som mala aj multifokálne okuliare, no nedokázala som si na ne zvyknúť. Zakopávala som, pri zmene polohy sa mi točila hlava, a tak som bola nútená striedať dve dioptrické pomôcky. Bolo to však veľmi nepraktické, napríklad počas vyučovania. Žiaden problém som nemala, kým som s okuliarmi do diaľky vysvetľovala žiakom učivo a komunikovala s nimi. No akonáhle som ich zamenila za okuliare potrebné k diktovaniu poznámok, mala som akýsi blok. Pocit, že som všetko zabudla, “ spomína dnes už spokojná pacientka, ktorá sa snažila problém riešiť na mnohých klinikách, no na jej správy reagovala len Očná klinika NeoVízia. „Bola som nesmierne šťastná. Na prvé vyšetrenie som išla s manželom. Napriek tomu, že trvalo asi tri hodiny, ubehlo veľmi rýchlo. Najmä vďaka profesionálnemu a ľudskému prístupu personálu. Za veľa vďačím pani doktorke MUDr. Lucii Sonntag, ktorá ma vyšetrila, priblížila mi možnosti odstránenia môjho problému a dôsledne vysvetlila, ako bude operácia prebiehať.“

pani Oľga po operácii PRELEX

Pani Oľga podstúpila bezbolestný, bezpečný a rýchly zákrok PRELEX, ktorý ju nadobro zbavil nepraktických okuliarov. „Po zákroku som pokojne spala celú noc. Nasledujúce ráno, keď som išla na kontrolu, bolo neopísateľné. Bola som nesmierne šťastná a tešila som sa, ako sa nadobro zbavím okuliarov. Dnes mám úplne inú kvalitu života. Lepšie sa mi šoféruje, sleduje televízia, netočí sa mi hlava, viem sa lepšie sústrediť na učivo,“ hovorí spokojná pacientka.

Natrvalo

Zažiť pocit úľavy, keď sa vám zlomia multifokálne okuliare, prípadne stratíte tie na čítanie, na prácu s počítačom alebo do diaľky a vôbec vás to už nemusí trápiť, pretože ich jednoducho nepotrebujete, je neopísateľný. Precítiť ho na vlastnej koži je možné vďaka bezbolestnej ambulantnej metóde, ktorú absolvovala aj pani Oľga. Tá je najvhodnejšia pre ľudí po štyridsiatke, ktorí sa chcú zbaviť okuliarov do blízka aj do diaľky súčasne. „Počas zákroku PRELEX očný chirurg implantuje multifokálne alebo trifokálne vnútroočné šošovky. Pomocou nich je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií do blízka aj do diaľky. Trendom sú trifokálne šošovky. Tie poskytujú špeciálne pohodlie pacientom, ktorí pracujú dlhé hodiny na počítači a potrebujú perfektné videnie nielen na čítanie a do diaľky, ale aj k práci so spomínaným počítačom,“ opísal zákrok MUDr. Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia.

operácia PRELEX

Aj sivý zákal

Byť učiteľom nie je povolaním, ale poslaním. Aj napriek tomu sa záujem o učiteľstvo markantne znižuje. Preto mnohí učitelia zostávajú za katedrou či pred tabuľou aj po dovŕšení dôchodkového veku. V období, keď musia zápasiť aj s ďalším očným problémom – sivým zákalom (kataraktou). Príkladom je vysokoškolský profesor, pán Rudolf. „Hoci som už na dôchodku, ešte stále vyučujem. Sivý zákal mi však spôsoboval značné problémy. Napríklad pri skúškach alebo na štátniciach, keď bolo potrebné opravovať písomné testy, či hodnotiť bakalárske, alebo magisterské práce,“ spomína si pedagóg.

Tomuto vekom podmienenému ochoreniu sa nevyhne takmer nikto z nás. Nezáleží na tom, akú profesiu vykonávate. Šošovka sa vplyvom metabolických procesov, ktoré v nej prebiehajú, zakalí do určitej miery každému. Otázne je, kedy sa rozhodneme pre jeho odstránenie. Dnes už vieme, že sivý zákal nemusí dozrieť na to, aby sme sa ho zbavili. Naopak. Čím skôr sa pre zákrok rozhodnete, tým lepšie. Šošovka totiž časom mení svoju priehľadnosť aj tvrdosť, čo môže čas strávený na sále predĺžiť a privodiť ďalšie komplikácie. Operácia sivého zákalu je v súčasnosti najčastejšie sa realizovanou operáciou vôbec. Trvá niekoľko minút, je bezbolestná, bezpečná a počas nej je možné dokonca odstrániť okuliare na čítanie, do diaľky i oboje. Všetko však závisí od individuálnych možností konkrétneho pacienta. Preto je veľmi dôležité zaujímať sa nielen o stav jeho zraku, ale tiež o jeho profesiu, záľuby a očakávania,“ vysvetľuje MUDr. Radovan Piovarči.

operačný tím NeoVízia

Dnes sa môžete rozhodnúť pre zákrok, ktorý má pevne v rukách operujúci lekár alebo pre kombinovaný s využitím femtosekundového lasera. Výhodou operácie sivého zákalu je i skutočnosť, že vás zároveň dokáže zbaviť všetkých dioptrií aj astigmatizmu. Monofokálne šošovky, ktoré v plnej sume hradia všetky zdravotné poisťovne, odstránia zákal aj okuliare do diaľky.  Počas operácie sivého zákalu je však možné odstrániť pacientovi aj plusové dioptrie. Navyše, trifokálne šošovky dodávajú špeciálne pohodlie aj na počítačovú vzdialenosť. Pre tie sa rozhodol aj pán Rudolf. „Po operácii som sa cítil ako znovuzrodený. So zrakom nemám teraz žiadne problémy. Vďaka trifokálnym šošovkám sa teším z každého momentu na prednáške i mimo nej,“ dodáva. Nech sa už rozhodnete pre ktorýkoľvek z daných zákrokov, cieľ každého z nich je rovnaký. Odstrániť zakalenú šošovku a nahradiť ju novou, umelou. Už na druhý deň po operácii sivého zákalu môžete bezproblémovo fungovať a užívať si radosti bežného života a učiteľstva. 

V niektorých prípadoch sa môže niekoľko mesiacov po operácii sivého zákalu, najčastejšie však v priebehu dvoch až troch rokov po nej, u pacienta vyskytnúť tzv. sekundárny sivý zákal. Ide o ľahké zakalenie puzdra šošovky, v ktorom je uložená nová, umelá šošovka. Videnie sa opäť zahmlieva. Dochádza k poklesu videnia do blízka aj do diaľky. Okrem zahmleného videnia druhotný sivý zákal žiadnym iným spôsobom zrak neovplyvňuje. „Toto zakalenie nemusí človek spočiatku vnímať. Až neskôr si môže všimnúť prejavy v podobe mierne rozostretého videnia,“ dodáva primár. Diagnostika sekundárnej katarakty je bezbolestná, rovnako aj jej odstránenie. Sekundárny sivý zákal je možné odstrániť jednoduchým, bezbolestným a neinvazívnym laserovým zákrokom pomocou YAG laseru. Ten sa vykonáva ambulantne, trvá len pár minút. Počas neho sa otvorí zakalené zadné puzdro šošovky a pacient opäť vidí bezchybne. Výhodou zákroku je, že bezprostredne po ňom sa človek môže venovať bežnej činnosti, bez obmedzení.

Yag laser MUDr. Lucia Sonntag