Objednajte sa Opýtajte sa

Dioptrické okuliare vs. okuliare zo supermarketu

16.09.2019
Dioptrické okuliare vs. okuliare zo supermarketu

Aký je medzi nimi vlastne rozdiel? Naša optička Zuzka Pisarčíková nám ich prezradí hneď niekoľko. 

"Hotové okuliare zo supermarketu sú rýchlou a lacnou variantou ako riešiť problém s čítaním. Používaním "hotových" okuliarov si síce nespôsobíte trvalé následky, ale ich dlhodobé používanie vám môže spôsobiť bolesť hlavy, zlé sústredenie sa alebo začervenanie očí."


Hotové okuliare zo supermarketu vám nikdy neposkytnú tak kvalitné videnie, ako okuliare od kvalifikovaného optika na základe kvalitného vyšetrenia zraku optometristom alebo očným lekárom a to hneď pre niekoľko dôvodov.

1. Supermarketové okuliare sú vyrábané z lacných materiálov vo veľkom množstve, kvôli čomu môže prichádzať k zobrazovacím chybám. 

2. Hotové okuliare zo supermarketu majú vždy na oboch očiach rovnaké plusové dioptrie, ktoré sú primárne určené na čítanie. Väčšina ľudí má pritom na každom oku inú dioptriu. Týmto ľuďom môžu supermarketové okuliare spôsobiť bolesť hlavy alebo problém s koncentráciou pri čítaní. 

3. Supermarketové "hotovky" nedokážu korigovať astigmatizmus, čo je vada, ktorá rozmazáva detail textu, ktorý je u mnoho nositeľov veľmi dôležitý. 

4. Jedným z najdôležitejších parametrov dioptrických okuliarov je vycentrovanie dioptrických skiel. Aby mohlo byť sklo správne usadené do rámu, je nutné zmerať vzdialenosť PD (pupilar distance). PD je vzdialenosť zreničiek. Znamená to, že stred šošoviek vo vašich okuliaroch musí presne ležať, kde sa nachádza zrenička, čo v hotových okuliaroch pravdepodobne nedosiahnete. 

"V prípade, že hotové okuliare zo supermarketu bez nastavených individuálnych parametrov budete používať dlhodobo, môžete pociťovať bolesť hlavy alebo začervenanie očí." upozorňuje optička Zuzka Pisarčíková. 

Supermarketové okuliare preto odporúčame používať len v prípade, že stratíte svoje od optika a nechávate si vyrobiť nové.