Objednajte sa Opýtajte sa

Slnečné okuliare a na čo si pri výbere treba dávať pozor

02.08.2019
Slnečné okuliare a na čo si pri výbere treba dávať pozor

Starostlivosť o slnečné okuliare 

Tak ako iné veci, aj slnečné okuliare podliehajú postupnému opotrebovaniu. Najčastejšie súvisí s nevhodným zaobchádzaním s okuliarmi. Čistíme ich tričkom, padajú nám na zem, nechávame ich cez leto v rozpálenom aute. Okuliare sú taktiež vystavené chemickým vplyvom, ako napríklad kontakt s lakom na vlasy, záhradné postreky, či agresívny pot samotného nositeľa,“ podľa slov našej optičky Zuzky Pisarčíkovej majú všetky tieto činitele vplyv na stav okuliarov a okuliarových šošoviek, ktoré môžu následne znížiť kvalitu videnia.

Slnečné okuliare a UV filter

Väčšina slnečných okuliarov má UV filter obsiahnutý v samotnom materiály, z ktorého sú vyrobené, takže nosenie okuliarov a ani povrchové poškodenie nemá na ochranu pred UV žiarením vplyv. Niektoré materiály sa však farbia povrchovo a aj látka pohlcujúca UV žiarenie môže byť obsiahnutá len v povrchovej úprave. Obzvlášť pri poškriabaných a olúpaných sklách by sa mohla znížiť účinnosť ochrany pred týmto nebezpčeýnm žiarením. Ak si nie ste istí, či Vaše obľúbené slnečné okuliare poskytujú očiam dostatočnú ochranu, nechajte si otestovať okuliare vo vašej očnej optike. UV 400 znamená, že okuliarové šošovky blokujú žiarenie do vlnovej dĺžky 400 nm, čo je štardardizovaná norma 

Na čo dádvať pozor pri výbere slnečýnch okuliarov.

Pri výbere slnečných okuliarov musíme zohľadniť aj iné, nemenej dôležité faktory. Dnes sa nám vracia móda z 90. rokov, ktorá sa premieta aj do tvaru slnečných okuliarov. Tie bývajú často príliš úzke, nedostatočne chrániace oko a očné okolie. Ich sklá môžu mať síce 100% ochranu pred UV žiarením, ale ak nám slnko svieti do očí zo všetkých strán, ochranu nám takéto okuliare neposkytnú takmer žiadnu. Preto treba dbať pri výbere aj na to, aby okuliare dobre sedeli na tvári a chránili oči aj zo strán.

Polarizačné okuliare

Polarizačné okuliare blokujú nežiaduce odlesky z okolia, napr. od vodnej hladiny, či cesty a zvyšujú tak komfort pre nositeľa. Zvlášť vhodné sú preto pre vodičov, športovcov, rybárov. Na bežné nosenie postačia okuliare bez polarizácie, úroveň ochrany ako takej je rovnaká. Polarizačná vrstva v okuliarových šošovkách je bonusom, nie však nutnosťou. Závisí od použitia okuliarov. Test polarizácie si môžete urobiť aj sami. Jednoduchým otáčaním okuliarov pred obrazovkou monitora či mobilu by sa obrazovka mala pod určitým uhlom zatmaviť. Ak kolmo prekrížite sklá dvoch polarizačných okuliarov, mali by sa tiež podobne zatmaviť.