Objednajte sa Opýtajte sa

Cukrovka zhoršuje pohľad na svet

14.11.2019
Cukrovka zhoršuje pohľad na svet

V roku 2021 uplynie presne 100 rokov od vynájdenia inzulínu. Život bez neho si dnes nevedia predstaviť milióny ľudí trpiacich cukrovkou. Ich počet sa odhaduje na viac než 300 miliónov. Ochorenie spôsobuje mnohé sprievodné komplikácie a vážne dokáže poškodiť aj zrak pacienta. Najmä sietnicu.

Málokto vie, že cukrovka, konkrétne diabetická retinopatia, patrí medzi päť najčastejších príčin slepoty vo svete. Nadmerné množstvo glukózy v krvi upcháva a poškodzuje jemné cievy, ktorými je sietnice pretkaná. Diabetická retinopatia je zákerná najmä v tom, že si jej prvotné príznaky spočiatku vôbec nemusíme všimnúť. Preto by mali diabetickí pacienti pravidelne navštevovať očného lekára, a to aspoň raz ročne. „Postihnutie sietnice môže zistiť len lekár pri preventívnej prehliadke očného pozadia. K zhoršovaniu zrakovej ostrosti dochádza až v pokročilejších štádiách ochorenia,“ prezradil primár očnej kliniky NeoVízia, MUDr. Radovan Piovarči.

S liečbou je potrebné začať hneď pri zistení prvotných zmien, teda ešte predtým ako sa videnie zhorší. V prvotnom štádiu sa pristupuje k laserovému ošetreniu sietnice a to na základe výsledkov OCT (optická koherenčná tomografia) a FAG (kontrastné vyšetrenie sietnice). „Laser sa používa opakovane až do stabilizácie ochorenia. Pozitívne výsledky sú často evidované už počas prvej fázy liečby, pričom nedochádza k ďalšiemu zhoršovaniu videnia. V opačnom prípade je potrebný invazívnejší prístup. Aplikácia liečiva injekčne priamo do oka. V prípade rozvinutých komplikácií s novotvorbou ciev a krvácaním do sklovca sa pacient nevyhne operačnému zákroku, ktorý s nazýva vitrektomia,“ približuje MUDr. Piovarči.

Preventívne očné prehliadky majú svoj preukázateľný význam. V niektorých prípadoch môžu dokonca odhaliť nástup cukrovky skôr ako praktický lekár pacienta či on sám. Nepodceňujme preto ich význam, veď zrak je naším najdôležitejším zmyslom.