Objednajte sa Opýtajte sa

Primárové oči oslavujú 9 rokov

17.10.2019
Primárové oči oslavujú 9 rokov

MUDr. Radovan Piovarči patrí už roky medzi špičku slovenskej oftalmológie. Vykonal viac ako 12-tisíc vnútroočných zákrokov a takmer 10-tisíc laserových operácií femtosekundovým laserom. V oblasti očnej chirurgie má na svojom konte niekoľko prvenstiev. Do bežnej chirurgickej praxe zaviedol napríklad laserové operácie dioptrií pomocou femtosekundového laseru, ktorú dokonca 20.10.2010 sám podstúpil. Od roku 2010 pôsobí vo funkcii primára Očnej kliniky NeoVízia Bratislava.

A pri príležitosti výročia jeho očí sme pána primára trochu vyspovedali....nielen o svojej operácii, ale aj o lekárskej praxi a pacientoch. :-) 

V oftalmologickej chirurgii je v súčasnosti prevaha mužov, zatiaľ čo v ambulanciách sme zvyknutí skôr na ženy. Prečo je to tak, podľa vás?

Možno je to spôsobené čiastočne tým, že keď sa chce žena venovať aj rodine, nemá na chirurgiu toľko času, nakoľko je náročná na čas a učenie sa. Stáva sa, že v období, keď by sa po štúdiu mala chirurgii najviac venovať, ide na materskú. Muži v tom majú výhodu a predbehnú ju. Keď sa po materskej vráti, už nemusí mať potrebné návyky. Ale nie je na tom nič zlé, materstvo je krásnym obdobím života. Na druhej strane, poznám skvelé ženy chirurgičky a mám pred nimi veľký rešpekt a preukazujem im patričnú úctu. Aj na našej klinike pôsobí niekoľko z nich.

Spomenuli ste slovo rešpekt. Máte ho pred ťažkým prípadom?

Pred každým. Podceniť akýkoľvek prípad sa nevypláca. V mojom záujme je vždy na prvom mieste pacient. Keď začínate ako chirurg, je pre vás ťažké všetko a každý úkon si stokrát premyslíte. Pri operácii je každý krok závislý od dobrého prevedenia toho predchádzajúceho. Všetky ťahy si vyžadujú čas, za ktorý sa stanú pre vás automatickými. Kým sa k tomu dopracujete, sú to stovky operácií.

Okuliare ale nemusia byť pre každého vnímané ako pomôcka. Čo pacientom pri ich nosení prekáža najviac?

Ženy sa napríklad najčastejšie sťažujú na to, že majú odtlačený nos. Keď sú ďalekozraké a majú tzv. plusové dioptrie, bez nich do blízka nevidia nič. Takáto žena sa nevie napríklad nalíčiť a upraviť. Všeobecne však pacientom okuliare prekážajú pri aktívnom životnom štýle, športe či iných fyzických aktivitách. Dnes rozhoduje aj estetické hľadisko. Ak nosíte vysoké plusové dioptrie, máte v okuliaroch väčšie oči, lebo tie pôsobia ako zväčšovacie sklo. Naopak, vysoké mínusové dioptrie v okuliaroch oči zmenšujú. Trpieť môže sebavedomie, rovnako u žien ako aj u mužov.

Vy sám ste pred deviatimi rokmi podstúpili operáciu očí femtosekundovým laserom NeoLASIK HD.

Áno, od dvanástich rokov som nosil okuliare, potom som siahol po šošovkách. V tom období boli iné ako teraz. Museli sa každú noc prevárať a čistiť špeciálnymi roztokmi. Boli to československé šošovky, ktoré predávala v Bratislave jediná optika. Keďže aj moja mama je očná lekárka, mala o nich informácie z prvej ruky. Nosil som ich pätnásť rokov každý deň. Prečítajte si viac o samotnej operácii primára MUDr. Radovana Piovarčiho. 

Takže ste mali inšpiráciu vo svojej mame, keď ste sa rozhodli pre vašu profesiu?

Čo sa týka medicíny, tak áno. Ale nevedel som, že budem robiť očné lekárstvo. Pôvodne som zvažoval aj štúdium architektúry. Nakoniec zvíťazila medicína. Z nej ma priťahovala neurochirurgia. Možnosti zamestnať sa v tomto odbore však boli vtedy obmedzené, tak som sa rozhodol pre očnú chirurgiu.

Čo je pre vás po tisíckach operáciách a rokoch praxe najväčšou motiváciou v práci?

Vždy to isté. Keď vidíte vyliečených pacientov. Väčšina z nich už prvé dni po operácií zažije „wow“ efekt a zmenu života, a to ma posúva dopredu a udržiava v tom, že to má celé zmysel. Je to dôvod aj na neustále zlepšovanie sa. Chcem sa snažiť urobiť operáciu s čo najmenšou záťažou pre pacienta, menej traumatizujúcu s lepším výsledkom a rýchlym hojením. A v horších prípadoch nájsť cestu, ktorá najviac pomôže.

primár MUDr. Radovan Piovarči, Očná klinika NeoVízia