Objednajte sa Opýtajte sa

Otázky a odpovede pre Happy Woman by NeoVízia

12.04.2019
Otázky a odpovede pre Happy Woman by NeoVízia

MUDr. Adriana Smorádková odpovedá na vaše otázky...

Danka: Pri akých dioptriách sa oplatí ísť na operáciu a aká metóda je najlepšia?

Bezbolestné laserové operácie očí pre odstránenie krátkozrakosti vykonávame už od -1,5 dioptrií až po -10. Operácia zároveň dokáže odstrániť aj astigmatizmus. Pri vyšších dioptriách (od -10 vyššie), či tenkej rohovke nevhodnej na laserový zákrok, pristupujeme k iným typom zákrokov, počas ktorých sa do oka implantuje špeciálna vnútroočná šošovka ICL. Pred operáciou však pacient podstupuje veľmi precízne vstupné vyšetrenie. Počas neho meriame desiatky parametrov, podľa ktorých lekár určí pre pacienta najlepšiu možnú operačnú metódu a tiež zistíme, či je pacient na operáciu vôbec vhodný. Operácia je vždy "šitá" na mieru pacienta a žiadna technika nie je univerzálne vhodná pre všetkých. V NeoVízii máme všetky typy laserových zákrokov - excimerový ako aj najnovšie šetrné laserové operácie femtosekundovým laserom, ktoré podstupuje 99% našich pacientov. Operácie NeoLASIK HD či NeoSMILE 3D patria medzi hĺbkové metódy, pri ktorých povrch rohovky ostáva neporušený. Vďaka tomu sú tieto operácie narozdiel od excimerových typu LASEK/PRK/NO TOUCH LASER bezbolestné aj počas pooperačného obdobia a pacient si tak svoj nový zrak môže užívať od prvého dňa od operácie. 

Andrea: Vnímam prudké zhoršenie zraku pri čítaní a nutnosť používať okuliare. Aký je rozdiel medzi voľne kúpenými okuliarmi napr. v DM a okuliarmi od očného lekára. Môžu lacné okuliare viac pokaziť zrak? Aké sú možnosti riešenia tohto môjho problému? Ak nejaké sú, aké sú riziká zákroku, rekonvalescenia, cena? 

Stretávame sa pomerne často, že keď pacient začal pociťovať zhoršenie zraku na čítanie, siahol práve po okuliaroch, ktoré sa dajú za pár eur kúpiť v drogérii či potravinových reťazcoch. Práve tie môžu mať za následok zhoršenie stavu, pretože sú vyrobené z lacných materiálov a majú nekvalitné sklá. Nemajú žiadne povrchové úpravy vrátane antireflexu a keď sa poškriabu, môžete ich vyhodiť do koša. Preto aj okuliare na čítanie je nutné nechať si spraviť v optike. Okuliare zo supermarketu nie sú prispôsobené a nastavené na individuálne stredy zreničiek. Keďže každý z nás je iného vzrastu a má iné proporcie, takýto typ okuliarov nikomu nesadne presne a môže spôsobiť napríklad točenie hlavy alebo závrate. Tieto lacné okuliare však môžu byť ideálne ako dočasná náhrada, kým čakáte na dodanie tých kvalitných z optiky - možno aj tej našej. :-)

V prípade dioptrií na čítanie je jediným riešeniím práve nosenie okuliarov. Až keď sa zhorší aj videnie do diaľky, môžeme uvažovať o vnútroočnej operácii PRELEX, ktorá pacienta vďaka implantácii špeciálnej vnútroočnej šošovky zbaví dioptrií úplne a trvalo. Typ šošovky vždy určuje lekár na základe diagnózy pacienta a jeho požiadaviek na videnie. Operácia je bezbolestná, trvá 15 minút a predchádza jej precízne vstupné vyšetrenie. Práve to je zárukou úspešnej vykonanej operácie a požadovného výsledku na videnia pacienta. Najprv sa vykonáva operácia jedného oka a o týždeň druhého....v prípade tohto zákroku nikdy nie obe oči naraz. Pacient s operovaným okom vidí už na prvý deň po operácii a pooperačný stav si nevyžaduje žiadnu PN či výrazné obmedzenia. 

Lenka: Čo je lepšie, laserová alebo nelaserová operácia? Kedy ktorú používate? Kedy môžem po operácii očí normálne fungovať?

Typ operačnej metódy závisí od diagnózy pacienta a od jeho dioptrií. Pre mínusové dioptrie od -2 po -8 sú riešením bezbolestné laserové operácie femtosekundovým laserom. V prípade vyšších dvojciferných mínusových či plusových dioptrií je riešením špeciálna fakická šošovka ICL. A pre pacientov s presbyopiou máme vnútroočnú operáciu PRELEX, počas ktorej chirurg implantuje vnútroočnú šošovku, ktorá natrvalo zabezpečí perfektné videnie do diaľky, na čítanie, či na počítač. Operácie, ktoré v NeoVízii vykonávame sú bezbolestné, trvajú 15-20 minút a väčšina pacientov už večer pozerá TV. Po operácii normálne fungujú, šoferujú, pracujú od prvého dňa. Operácia si vyžaduje len krátkodobé obmedzenie v rozsahu cca 3 týždňov pri aktívnom športe (posilňovňa, futbal, tenis...), plávaní, a u žien v líčení. Inak si svoj nový zrak môžete užívať od prvého dňa po operácii. :-)

Otázka: Chcela by som sa opýtať na stravu podporujúcu oči, keďže som grafička dizajnérka a veľmi pracujem s počítačomm a cítim záťaž na oči a očné svaly.

V princípe nie sme zástancovia rôznych mýtov okolo zdravej stravy a špeciálnej vyživy na oči. Vo všeobecnosti všetko súvisí s telom ako takým. Keď sa zdravo stravujete, tak máte zdravé nielen telo, ale aj oko. Kvôli očiam si teda určite nemusíte kupovať zbytočne veľa výživových doplnkov s podielom vitamínov a látok na oči, najmä nie v mladom veku. Keď budete pravidelne zdravo žiť, sem-tam vypijete mrkvovú šťavu :), urobíte si smoothie, tak to bude v poriadku. Rovnako vám žiadne vitamíny nezlepšia ani pocit pri práci za PC, aj keď to vidíme v reklamách. Výnimkou v súvislosti s výživovými doplnkami môžu byť ľudia vo vyššom veku, po 60-tke, kedy dochádza k starnutiu sietnice a čapíkov. Práve z čapíkov sa uvoľňujú stavebné látky, ktoré sa nachádzajú vo výživových doplnkoch.

Pri práci s PC odporúčame oko zvlhčovať a to umelými slzami bez konzervačných látok. Kvapkať si ich počas dňa 3-4 krát a uvidíte ako sa vám uľaví a budete sa cítiť komfortnejšie.

Andrea: Aké sú riziká pri zákroku/operácií očí? Mali ste už konkrétny prípad kedy pacient po zákroku oslepol?

Operácia očí je bezbolestná a trvá 15 minút. Operácii však predchádza precízne vstupné vyšetrenie. Práve komplexné očné vyšetrenie pred operáciu je zárukou úspešne vykonanej operácie a požadovaného výsledku na videnie pacienta či už sa rozprávame o laserovej alebo vnútroočnej operácii. Pooperačný stav si nevyžaduje žiadnu PN či výrazné obmedzenia. Po zákroku je dôležité aby pacient zodpovedne dodržiaval všetky potrebné rady od lekára. Netreba sa ničoho báť. 

Simona: Nosím okuliare a chcem sa preto spýtať, ako často by som mala chodiť na kontroly?

V prípade, že nosíte dioptrické okuliare a tým pádom máte určitú dioptrickú chybu, odporúčame vám podstúpiť preventívne očné vyšetrenie aspoň raz ročne. Ak náhodou začnete pociťovať diskomfort nečakajte a odborníka navštívte hneď ako to bude možné. Preventívne vyšetrenie celkovo odporúčame podstúpiť každé dva roky, v prípade že človek nemá žiadnu dioptrickú chybu.

Maťa: Platí po operácii pravidlo, že čím vyššie dioptrie, tým väčšia bolesť po operácii?

Operácia očí je bezbolestná bez ohľadu na veľkosť dioptrií, s ktorými pacient prichádza na operačnú sálu. Podľa dioptrií sa určuje len typ operačného zákroku. Žiadna metóda a technika nie je univerzálne vhodná pre všetkých a na všetko. Rozhoduje o tom diagnóza a zistené výsledky z precízneho vstupného vyšetrenia, na zákade ktorých odporučí najvhodnejšie operatívne riešenie. Len klinika, ktorá ponúka široké spektrum operačných metód dokáže “ušiť” operáciu na mieru. 

Petronela: Pracujem každý deň na počítači a zaujímalo by, ako si viem svoj zrak udržať fit čo najdlhšie? Nenosím žiadne okuliare, ale občas cítim, že mám veľmi unavené oči.

V princípe nie sme veľmi zástancovia špeciálnych produktov, vitamínov na oči, aj napriek tomu, že sú často propagované. Pri práci s PC odporúčame oko zvlhčovať umelými slzami bez konzervačných látok. Kvapkať si ich môžete počas dňa 3-4 krát. Uvidíte ako sa vám uľaví a budete sa cítiť komfortnejšie. Rovnako je vhodné počas práce na počítači preostriť vzdialenosť z PC na väčšiu vzdialenosť. Ak budete pociťovať väčší diskomfort odporúčame vám navštíviť očného lekára. Nezabudnite ani na preventívne očné vyšetrenie, ktoré je vhodné podstúpiť aspoň raz za dva roky. 

Petra: Do akého veku treba ísť s dieťatom k očnej lekárke, keď mal rodič tupozrakosť v detstve? 

Ak rodičia dieťaťa majú dioptrickú chybu (vyššie plusové či mínusové dioptrie), mali by si všímať zrak svojich detí už odmalička, dokonca už aj u bábätka. Kontrola zraku je súčasťou preventívnej prehliadky u lekára, no signály porúch môžete rozpoznať aj sami. V prípade, že spozorujete niečo nezvyčajné, odporúčame navštíviť odborného detského očného lekára. Rozvoj zrakových funkcií prebieha u dieťaťa do siedmich až ôsmich rokov. Čím staršie dieťa je, tým ťažšie bude možné prípadnú chybu zlepšiť alebo úplne napraviť a to aj v prípade tupozrakosti. Ak sa napr. astigmatizmus podchytí včas je možné sa vďaka správnej liečbe vyhnúť tupozrakosti v budúcnosti. 

Nikol: V tehotenstve sa mi zrak zhoršil natoľko, že som musela nosiť okuliare a po pôrode už nemusím. Dôvod? 

Dôvodom zhoršenia zraku v tehotenstve je zadržiavanie vody v tele, čo zapríčiní zmenu rohovky a dioptrií. Táto zmena sa následne po pôrode upraví. Neodporúčame preto počas tehotenstva meniť dioptrické okuliare, nakoľko po pôrode sa Vám tento dočasný stav upraví a nové okuliare môžu byť Vás silné a nevyhovujúce.  

Ďalšie odpovede na otázky z cvičenia Happy Woman by NeoVízia zo dňa 19.10.2019 nájdete zodpovedané v Live stream-e na našom Youtube alebo IGTV