Objednajte sa Opýtajte sa

Oči po pätdesiatke

13.02.2019
Oči po pätdesiatke

Žijeme v dobe, ktorá poskytuje nekonečné množstvo možností aktívneho životného štýlu. Medicína napreduje míľovými krokmi, a tak sa dožívame oveľa vyššieho veku než naši predkovia. Nie je ničím výnimočným stretnúť päťdesiatnikov, ktorých potomkovia chodia na základnú alebo strednú školu. Pracujú, športujú a aj naďalej chcú žiť bez obmedzení. No súčasný životný štýl si zvykne vyžiadať aj svoju daň. Vďaka nemu sa niektoré diagnózy vyskytujú medzi ľuďmi v oveľa mladšom veku, než tomu bolo v minulosti.

Nielen katarakta

Sivému zákalu, vekom podmienenému ochoreniu, sa nevyhne nikto z nás. Nezáleží na životnom štýle, prevencii ani genetike. Šošovka sa vplyvom metabolických procesov, ktoré v nej prebiehajú, zakalí neskôr každému. Vplyvom súčasných technológií a elektromagnetického žiarenia dnes už nie je katarakta, ako sa odborne nazýva sivý zákal, len problémom seniorov. Nastupuje aj oveľa skôr. Otázne je, kedy sa rozhodneme pre jeho odstránenie. To je možné len prostredníctvom bezpečného a bezbolestného operačného zákroku, ktorý je navyše hradený zdravotnou poisťovňou. Strach dnes nie je na mieste...

Nejde však o jediný očný problém spojený s týmto vekom. Ľudia po 50-ke siahajú častejšie aj po viacerých okuliaroch naraz. Videnie do blízka, na diaľku a dokonca i na stred sa v tomto veku stáva problematickým. Následné striedanie okuliarov je nepraktické. Ľudia tento stav preto riešia multifokálnymi okuliarmi, no zvyknúť si na ne nedokáže každý. To bol aj prípad pani Oľgy, učiteľky. „Zakopávala som, pri zmene polohy sa mi točila hlava, a tak som bola nútená opäť striedať dve dioptrické pomôcky. Bolo to však veľmi nepraktické, napríklad počas vyučovania. Žiaden problém som nemala, kým som s okuliarmi do diaľky vysvetľovala žiakom učivo a komunikovala s nimi. No akonáhle som ich zamenila za okuliare potrebné k diktovaniu poznámok, mala som akýsi blok. Pocit, že som všetko zabudla,“ spomína pani Oľga. Jeden zákrok však všetko zmenil.

Oľga Kmecová po operácii PRELEX

Rozlúčiť sa s multifokálnymi okuliarmi po päťdesiatke je možné, a to vďaka bezbolestnej metóde PRELEX. „Počas nej očný chirurg implantuje multifokálne vnútroočné šošovky. Pomocou nich je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií do blízka aj do diaľky. Trendom sú trifokálne šošovky. Tie poskytujú špeciálne pohodlie pacientom, ktorí pracujú dlhé hodiny na počítači a potrebujú perfektné videnie nielen na čítanie a do diaľky, ale aj na strednú vzdialenosť,“ opísal metódu primár očnej kliniky NeoVízia, MUDr. Radovan Piovarči.

Pani Valéria po absolvovaní zákroku dokáže nádherné pocity z nového pohľadu na svet popísať len veľmi ťažko. „Nový zrak som dostala ako darček na päťdesiatku od mojich najbližších. Ráno v nasledujúci deň po operácii bolo neopísateľné. Zrazu som videla všetko jasne a ostro. Keď som si obliekla môj kroj, zaplavila ma radosť a šťastie,“ prezradila spokojná folkloristka.

Valéria Farkašovská po operácii PRELEX

Podľa očných expertov má nový zrak po päťdesiatke aj iné, ako len zdravotné efekty. „Hrubé sklá a plusové dioptrie vo všeobecnosti oči zväčšujú. Človeku spôsobujú zmeny výrazu tváre. Vaše oči sa druhým ľuďom javia neprirodzene zväčšené, čo má často veľmi negatívny vplyv na psychiku mužov aj žien. To všetko sa jedinou operáciou odstráni,“ vysvetľuje MUDr. Lucia Sonntag z popradskej NeoVízie.